söndag, januari 14

Christer Boucht på besök

I veckan kom Christer Boucht, upptäcktsresaren, på besök till Åbo Akademi i Vasa. Han föddes 1911 och har besökt många otillgängliga platser på vår jord. Och aldrig har han rest med kappsäck i handen.

Christer Boucht blev invald i en styrelse på ett försäkringsbolag 1920 i Åbo, och läste då i en tidning om en utmaning att åka hundspann tvärs över Antarktis. Han nappade på annonsen och med nöd och näppe fick de ihop fem karlar till resan.

Vi fick följa med på Christers reseskildringar i ungefär en timme. Det var spännande att höra om allt han varit med om. Han berättade om hundar som hade svårt att lyda på Antarktis, om en björn som snusade utanför hans tält och som han skrämde iväg med hjälp av den visselpipa som han alltid bär med sig, om sin bäste vän Milan som han lärde känna på en av sina många resor, och mycket mer.

Man får många funderingar och tankar under en sån här föreläsning. Det är roligt att höra om vad andra varit med om för häftiga och spännande resor, men man får inte glömma bort att man kan göra mycket trevliga och roliga saker själv också. Jag tycker att Christer Boucht visar på att man inte ska vara rädd att prova på nya saker och upptäcka nya saker i världen och hos sig själv. Bara man vågar ha ett öppet sinne så kan man få vara med om fantastiska upplevelser tror jag. Det är en sak jag tagit fasta på så här långt på denna kulturresa.

0 kommentarer: