torsdag, april 12

Ortodoxa kyrkan

När vi var på Ortodoxa kyrkan fick vi en kort föreläsning om vad den kyrkan tror på och hur den kyrkan utövar sina gudstjänster. Själv hade jag inte så stor koll på ortodoxa kyrkan innan, även om jag varit på några i Östeuropa tidigare, så det var väldigt lärorikt att höra Fader Matti berätta om det.

Något som slog mig var hur olik gudstjänsterna ser ut jämfört med till exempel Pingstkyrkan eller Lutherska kyrkan. Man har inte predikningar som i dessa kyrkor, utan man halvsjunger bibeltexter istället, välsignar varandra med rökelse, och man står upp under hela gudstjänsten. De har väldigt många gamla djupt rotade traditioner i ortodoxa kyrkan, och många av dem känns väldigt främmande för mig. Det här att man pussar på ikonbilder är nog det som känns mest främmande. Också att man har ett allra heligaste rum dit bara prästen får gå känns också främmande. Speciellt när man tänker på vad det står i bibeln om hur förhänget till det allra heligaste brast i templet när Jesus dog på korset så att Gud inte var nåbar endast genom prästerna, utan nu kunde alla nå honom. Men, var och en tror som den vill. Det finns säkert en bra förklaring till varför de har ett sådant rum i sina kyrkor.

Själva kyrkan var vacker att se på iaf. Och prästens kläder, som han visade oss, var också de vackra och färgglada. Prästen själv var humoristisk och inte så stel och dyster som man annars hade kunnat tänka sig att en ortodox präst skulle kunna vara. Det var lärorikt och intressant att vara i kyrkan!

0 kommentarer: